HaZZ: Na západe Slovenska si búrky počas noci vyžiadali 112 výjazdov

29.08.2023 Bratislava

Bratislava 29. augusta (TASR) - Na území západného Slovenska si nočné búrky vyžiadali 112 výjazdov hasičov. Najhoršia situácia bola v Nitrianskom kraji, kde hasiči pomáhali v 66 prípadoch. TASR to potvrdila hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Bianka Královičová.

"V Trenčianskom kraji bola ich pomoc potrebná 19-krát, v Bratislavskom kraji 16-krát a v Trnavskom kraji 11-krát," priblížila hovorkyňa s tým, že pomoc profesionálnych a dobrovoľných hasičov bola potrebná najmä pri odstraňovaní popadaných a naklonených stromov z cestných komunikácií. Tiež pri odstraňovaní popadaných a poškodených káblov elektrického vedenia a pri zakrývaní budov po odtrhnutí striech.
 
 

Búrky spôsobili výpadok elektriny vo vyše 50.000 odberných miestach

Bratislava 29. augusta (TASR) - Nočné búrky na západnom Slovensku spôsobili výpadok elektriny vo vyše 50.000 odberných miestach. Najviac boli zasiahnuté oblasti Nových Zámkov, Trnavy, Senice, Komárna a Nitry. Západoslovenská distribučná evidovala v utorok ráno ešte 4000 odberných miest bez elektrickej energie. TASR to potvrdila hovorkyňa spoločnosti Michaela Dobošová.

"Predpokladáme, že v priebehu dnešného dňa budú poruchy odstránené a elektrická energia bude obnovená vo všetkých odberných miestach," priblížila.

Celkovo vzniklo 22 porúch na vedeniach vysokého napätia a 28 porúch na úrovni nízkeho napätia. "Hlavnou príčinou vzniku porúch bol silný búrkový front. Okrem úderov bleskov spôsobili poruchy aj popadané stromy a konáre," dodala.
 
 

SHMÚ preveruje možný výskyt tornáda na kúpalisku v Podhájskej

Bratislava 29. augusta (TASR) - Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preveruje možný výskyt tornáda v priestoroch termálneho kúpaliska v Podhájskej v okrese Nové Zámky. TASR to potvrdili z hydrometeorologického ústavu. Kúpalisko je v dôsledku vzniknutých škôd až do odvolania zatvorené.

Výsledok preverovania by mohol byť známy v najbližších dňoch až týždňoch. "Musia sa vyhodnotiť všetky dostupné materiály, merania či prieskum na mieste," priblížili zo SHMÚ. V súčasnosti preto nie je možné potvrdiť, ale ani vyvrátiť možný výskyt tornáda na kúpalisku.

Najmä na západnom Slovensku boli v noci na utorok silné búrky. Najhoršia situácia bola v Nitrianskom kraji, kde hasiči pomáhali v 66 prípadoch. Búrky spôsobili na západe krajiny výpadok elektriny vo vyše 50.000 odberných miestach. Nepriaznivé počasie ovplyvnilo aj prevádzku na infraštruktúre železníc.
 
 
 

Vyberte región